torsdag 5 april 2018

Försäkringskassan - ett lotteri

Jag har läst om en kille i min by som har stora svårigheter med Försäkringskassan och sin sjukskrivning. Han har svåra nervskador och tar en hög tabletter varenda dag för att ens orka röra sig mellan sängen och soffan - och han har trots detta fortfarande ont. Det låter ju inte som att den killen är särskilt aktuell att köra ut i arbete igen, inte sant?

I samma dagstidning har vi fått följa en lokal politiker som blivit utbränd, som trots detta behåller sitt politiska åtagande aktivt för "det är ju på hobbynivå". Han får minsann sjukpenning utan större omsvep vad det verkar. Men smärt-killen i min by har gång på gång hotats med indragning och så sent som nästa vecka ska han sända in kompletterande intyg mm för att styrka anledningen varför han inte kan arbeta.

ALLTSÅ VAD F-N? 

Först och främst! Jag har varit konstant sjukskriven sedan 2012. Jag fick en personlig handläggare efter 90 dagar enligt reglementet, och denne har alltså personligen följt med mig på neuro-rehab för möte med min neuro-läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut och även Arbetsförmedlingen för att jag i botten inte har haft ett fast arbete innan min sjukdomsperiod. Jag har arbetstränat över 18 mån (blev nog bortglömd där en period), jag har gjort en försäkringsmedicinska utredning enligt min FK handläggares önskemål. Jag har deltagit på möten igen mellan FK/AF - sedan FK/AMU där jag nu står inskriven. Jag arbetstränar just nu för andra gången för att bedöma min arbetskapacitet. Detta enligt reglementet för den som är arbetslös.
Jag kan inte någonstans se att killen "Assar" har fått vara på rehab under utredning. Jag kan inte se att "Assar" därefter blivit tillsagd att arbetsträna vare sig på gamla arbetet eller något nytt - och till saken hör ju att han blivit av med sitt jobb...! SÅ! Vad är detta för jävla lotteri som FK tillhandahåller? Vi sjuka/skadade etc människor har en försäkring som ska täcka vid tillfällen som dessa i livet. Och då är det så orättvist att ödets lott tycks kicka in vem man får som handläggare! Har jag en väldigt inkännande, empatisk och schysst handläggare och ska skatta mig lyckligt lottad? Eller har bara "Assar" haft sån jävla otur att han tilldelats någon paragrafryttare som inte kan se personen framför sig som skriker av smärta? Hur är det ens möjligt?

Nu rasar debatten i ortstidningen kring denna orättvisa: "hobby" politikern som sitter i socialnämnden (av alla ställen...) som emellanåt ska ta livsomvälvande beslut - akuta beslut om ex omhändertagande av barn etc. Han som har en utmattningsdepression ifrågasätts inte. Han börjar inte arbetsträna på låg nivå på sitt jobb som lärare, han blir tydligen vare sig ifrågasatt eller ens hotats med indragen ersättning. Till råga på allt har mannen mage att utbrista: "jag bryr mig inte om pengarna...!" Men så trevligt! Skicka dom till Assar då! Det ska inte gå att sitta på sina höga hästar och på nåt vis bedömas som "förmer" än andra. Det fullkomligen suger FK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar