torsdag 8 november 2012

Hur man genomlider en magnetröntgen


Röntgen

Jag tänkte vara pedagogisk idag och berätta hur en magnetröntgen över hela ryggen går till. För mig var första gången en omskakande upplevelse, trots att den bara pågick i drygt 30 min. Eftersom de endast scannade av min halsrygg då, fick jag återvända för att få en fullständig magnetröntgen av hela bröstryggen.

Först visar de dig till ett bås för omklädnad, så ta på dig några hyggliga trosor/kalsonger ;-) efteråt tilldelas du nämligen den vita rocken med knappar, och sen visar du in till röntgenrummet.
Du får inte ha några smycket förstås, och sen är det dags att lägga dig på britsen.
Sedan placeras man i en ställning för huvudet, och beroende på om du ska röntgas med kontrast så sätts den. Du får öronproppar till öronen, vilka är halvt kassa så ta med egna du lätt trycker in, men i skumgummi! De lägger en kudde under benen och här är det viktigt att placera sig rätt, dvs lägga bäckenet och höften så rak som möjligt, annars kan det gå som för mig som hamnade lite snett förhå gången, och sen domnade vänstra sidan av! Wee så läskigt ;-) Därefter får man ett par hörselkåpor med radio innan du får ligga helt med och åka in i maskinen. Kan avslöja att de där kåporna är inte vidare effektiva. Så monteras masken till sist, och du är redo att åka in! Denna gång blundade jag, även om jag har en larmknapp och spegel där de i kontrollrummet kan se hur jag mår, så vill jag slippa klaustrofobi känslan :-o så jag blundar och körs in. Varje scanning tar ett visst antal minuter. Så min halsrygg skulle ex scannar 3 gånger, i ca 3 minuter, per sekvens. Varje gång maskinen börja knacka, ja det låter som en cementborr, fokuserar jag på hur lång sekvensen skulle vara, sen räknas jag! Ett, två, tre...många får blir det ;-) Denna omgång tog till sist ca 1 tim 20 min. Det var en ren fröjd att få kliva upp, nej vänta! Mitt ben sover! Nu hoppas jag svaren hinner komma till Sahlgrenska så de är på plats när jag kommer den 14 nov. Har fått lite nya funderingar som jag ska be om att få kolla upp, underaktiverad sköldkörtel! Den ger snarlika symptom som chiari, ex trötthet, depressioner, minnesproblem, osv. Kan ju vara skönt och se om den ligger bakom min förmodade ämnesomsättning, som tycks gå på mini-lågvarv :-o Nu domnar handen! Gårdagens röntgen gjorde mig halvt ledbruten, har ont nedanför nacken och vänster höft börjar ge sig :-( Cheer up! <3 nbsp="" p="">

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar