tisdag 13 november 2012

Återbesök imorgon

I morgon onsdag 14 nov ska vi på det efterlängtade återbesöket på Sahlgrenska. Röntgen förra veckan gick bra, domnade inte av förrän mot slutet då fingrarna försvann i vänster hand och benet hann fyllas med lite dricka. :-)
Otroligt skönt att få det gjort men givetvis svullnade handlederna upp och jag fick väldigt ont i vänster höft. Jag begriper inte om de missat att jag har gått med denna värk väldigt länge nu? Känns skumt att det inte finns någon smärtlindring alls, inget har jag blivit erbjuden i allafall. Eller ska jag räkna ut det själv och testa diverse preparat tro?

Har försökt hitta en massa info kring nervsmärta och plötsligt hittade jag en massa intressant om detta tillstånd. Nervsmärta eller neuropatisk smärta är en följd av skada eller sjukdom i nervsystemet som omfattar nerver, nervrötter, ryggmärg och hjärna. Om skadan finns på en nerv som ligger utanförr hjärnan och ryggmärgen, kallas smärtan perifer neuropatisk smärta. Om skadan istället finns i hjärnan eller ryggmärgen kallas smärtan central neuropatisk smärta. Dvs den variant som jag har. Utifrån Medtronics hemsida går det att få smärtlindring i form att en apparat, som likt Tens stimulerar nervtrådarna för smärtlindring. Klart intressant om det inte sker någon förbättring i armarna snart!
Min andra teori är annars att se till att kolla min sköldkörtel, för många av besvären liknar underaktiverad sköldkörtelproduktion, hypotyreos.

Min reflexolog har faktiskt nämnt att min ämnesomsättning är dålig, men just då har vi bara kort pratat om enklare kostförändringar än direkt behandlat det. Kanske det är dags att ta reda på läget på "det riktiga sättet"?
På hypo2.info ges följande information:
Har du brist på energi, är kroniskt trött och nedstämd med låg kroppstemperatur och kanske symtom som värk, torr hy, håravfall, magproblem och ständiga infektioner - men är frisk som en nötkärna enligt blodproven? Då kan du lida av hypotyreos - brist på de livsviktiga sköldkörtelhormonerna som påverkar energinivån i varje cell i vår kropp, vilket leder till en sänkt ämnesomsättning - och detta trots att blodproven inte är utanför referensintervallen för vad som anses normalt. Vissa läkare har valt att kalla tillståndet "vävnadshypotyreos", det vill säga en sänkt ämnesomsättning som inte visar sig i blodet, men väl i kroppens vävnader.
Efter att ha läst denna hemsida har jag rätt så bra koll på vad jag ska se till att kolla upp, och om resultaten inte är tydliga kan jag om nödvändigt, se till att få komplettera dem. Symtomen liknar de som Chiarin kan åstadkomma och jag har listat de i första hand utifrån mina besvär.
Återigen info från Hypo2.info:
Eftersom hypometabolism påverkar varje cell i hela kroppen kan tillståndet ge väldigt många och olika symtom. Det är vanligt att patienter besöker flera olika läkare för sina olika symtom - exempelvis öronläkaren för sin hörselnedsättning, smärtläkaren för sin kroniska värk, husläkaren för tröttheten och de ständiga infektionerna - men där ingen ser helheten eller orsaken till problemen.
Typiska symtom vid hypometabolism är en kropp som går på lågvarv med låg kroppstemperatur (hypotermi), frusenhet, kroniskt trötthet, utmattning, sömnstörningar/kan sova hur mycket som helst utan att bli piggare, viktuppgång/svårt att tappa i vikt, aptitlöshet, muskel- och ledvärk, stelhet, svaghet, mjölksyra- och kramptendens i muskulaturen, ångest, oro, nedstämdhet, irritabilitet, depression, desorientering,  koncentrationssvårigheter, försämrat minne, stickningar och domningar (sk parestesier), perifer nervkompression (t ex karpaltunnelsyndrom), torrt hår och håravfall, sköra naglar, allergier, astma, hörselnedsättning, nedsatt smaksinne, försämrad koordination (ataxi), nedsatt sexlust, försämrad blodcirkulation (kalla händer och fötter), långsam tarmpassage/förstoppning, orolig mage.
Övriga symtom kan vara: yrsel, huvudvärk, migrän, torr, sval och blek hud, klåda, glesa ögonbryn lateralt (den yttre halvan = ett symtom som enbart förekommer vid hypometabolism), torra och svullna slemhinnor, ständig halsirritation, mörkare och hesare röstläge, försämrat immunförsvar, , gallstensbildning, alkoholintolerans, paranoida symtom, menstruationsstörningar,  infertilitet, förhöjt LDL-kolesterol och leverenzymer, svimningskänsla, blodtrycksförändringar (för lågt eller för högt), åderförkalkning, låg puls/bradykardi (mindre än 50 slag per minut) eller hög puls, långsamma senreflexer, dyspné/andnöd, ökad blödningsbenägenhet/blåmärken, lågt blodsocker/hypoglykemi (då blodets sockerhalt är lägre än ungefär 2-3,5 mmol/l), förstorad tunga, dysfagi (ät- och sväljproblematik).
Alltså, inte för att måla fan på väggen, men det är faktiskt symptom och besvär som jag haft. Borde nog styrka teorin för att få ett blodprov taget.
Annars är vi väl nervösa över röntgenbilderna. Jag funderar mycket på kommande tid, även om det inte finns så mycket att göra än att ta tag i eländet och verkligen satsa allt på att knäcka skiten i ryggen. Det ska jag inte sticka under stolen med, att jag grävt ner mig och inte orkar anstränga mig särskilt mycket. Men nu upplever jag att det är dags att kämpa vidare, bryta mig ur min självömkan och satsa på att bli frisk så jag äntligen får börja leva och jobba :-)
Rapport kommer förstås imorgon gott folk! Här kommer en underbar bild från mitt vackra Göta Kanal <3

2 kommentarer:

  1. Hej.

    Jag har diskbråck i nacken o nervpåverkan o nervsmärta pga det i höger arm o hand o ecv nån form av nervskada i höger överarm, jag har även hypotyreos. Som jag uppfattar har du haft en cysta längs hela nackkotpelaren med påverkan på ryggmärg o nerver? Som opererats bort men du har kvarstående värk o nervsmärta? O du har ingen medicinering mot din smärta? Jag har också erfarenhet av bristfällig info o planering för smärtbehandling. Men fått info utifrån stödgrupp som jag är med i på fb för personer med diskbråck o nervsmärta. Flera av dem har gjett tips om medicinering mot nervsmärta. Tex saroten, gabapentin o även lyrica. Några som jag kommmit i kontakt med har fått mycket hjälp av medicineringen o fått en mycket bra smärtlindring o ett drägligare liv. Jag ska ta upp detta med min husläkare. Jag har även testat att höja mitt levaxin lite som är medicinering mot låg ämnesomsättning otillräcklig behandling obehandlad hypotyreos kan ge nervsmärta o ökad smärta av ev skador etc vilket man annars inte kanske kännt av men den låga ämnesomsättningen ger ju en sämre blodcirkulation o sämre läkningsförmåga i hela kroppen. Hoppas detta kan va till nån hjälp. Hur mår du nu? Har dina nervsmärtor blivit bättre? Mvh Ann-Sofie anetzell167@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Hej Ann-Sofie! Tack så mycket för ditt inlägg, jag ska kolla upp de mediciner du föreslog. Har varit i kontakt med vc-läkaren och tagit prover för sköldkörtel, ämnesomsättning etc. Men enligt provsvaren så är det inget konstigt. Jag hade dock järnbrist! Så nu har jag kört hårt med intag av järn i drygt två veckor och mentalt är jag väl betydligt mer "med" än tidigare, fast värken i armen och svullnaderna i handlederna är kvar och blir sämre vid ansträngning. Kommer jag ihåg ska jag maila dig framöver :-) MVH!

    SvaraRadera