fredag 5 oktober 2012

Jag ska bli sjukhuslogistiker

Cirkusen är inte i stan. Den är på sjukhuset.

Hej på er mina läsare, dagarna rinner iväg - lite mer än 5 veckor sen jag sist var i Göteborg, och på tisdag är det dags för ett återbesök. Först ut är neurologläkaren som ansvarar för TachoSil studien som jag hoppade på. Tar tåget dit tänkte jag. Fyra timmar tåg för tjugo minuters besök, tur att jag passar på att träffa min vän så resan känns mödan värt ;-)

Detta inlägg ska handla lite om hur det egentligen verkar fungerar på ett sjukhus. Jag är verkligen inget proffs eller har någon större erfarenhet av att jobba bakom kulisserna på en mottagning/avdelning. Det jag däremot har erfarenhet av är att sitta och ringa runt och ändra tiderna för mina besök, om och om igen. Jag har suttit som en logistiker (heter det så?) och kopplats hit och dit, väntat och missat ett antal telefontider och fått börja om dag efter dag. Förb-nnat så irriterad man kan bli för mindre!

Just denna gång fick jag en kallelse till magnetröntgen av hals-/bröstrygg den 28 november i Skövde, vilket var beställt av läkaren från avdelningen jag låg på innan jag skrevs ut.
Nice! tänkte jag. Då dyker väl kallelsen till Sahlgrenska vilken dag som helst. Inte då...jag ringde tillsist upp och undrade om jag hade fått en tid inbokad. Sköterskan svarade att "ja just nu är det snart dags för återbesök...jaa då ska vi se vad vi kan ordna för tid. 14 november?" Nej då har jag inte fått röntga mig, svarade jag. Sköterskan förklarar då att eftersom de har så dåligt med tider till återbesök blir nästa i mitten på december (jisses, före dess vill jag ju veta om cystan minskat!! Prio ett!) måste jag ringa och omboka i Skövde. Sahlgrenska är alltså klart viktigare i rang, tolkade jag hennes förklaring. Sagt och gjort, när jag till sist lyckade pricka in telefontiden i Skövde fick jag förklara mitt ärende, men kom ingenstans med denna sköterska så jag blev omdirigerad till nästa sköterska, "tidsbokningssköterskan" (men vad f-n, jag ringde ju på det nr?). Förklarade mitt ärende återigen och sa att Sahlgrenska har väldigt svårt att ge tider för återbesök och min MR måste ju vara klar före dess, tack och lov fick jag en tid den 7 november och kan därefter gladeligen hoppa på tåget för mitt återbesök.

Nu kvarstod att återigen kontakta Sahlgrenska för att bekräfta min preliminära tid. Så vad tror ni händer? Ja självklart var telefontiden slut för dagen, tack och adjö för idag!
Kan ju skriva om sjukintyget som dök upp efter två veckors väntan när jag ändå håller på och tjurar virtuellt: blev några samtal bara för att få förlängd sjukskrivning och tur är det väl att jag är otålig. Det har inte varit någon direkt nackdel nu när det gällt min Chiari/SM.
Jo! När jag ringde för att kolla hur det hade gått med sjukskrivningen så hade läkaren inte öppnat mitt ärende, så sköterskan skulle vara snäll och ge honom påminnelsen i näven. Jaha, alltså fick jag vänta lite till för besked om datum. Men suck! Några dagar senare fick jag intyget i brevlådan. Min första neurologläkare (nu börjar det bli snurrigt över vem som sköter mina journaler? Neurologen på mottagningen, AT-läkaren på neurologavdelningen eller...Sahlgrenska?) hade förlängt sjukskrivningen EN månad. Dvs. till den sista oktober, dvs INNAN jag ens träffat kirurgen igen för att se om cystan minskat/rört på sig/förändrat sig osv....Jag blir tooookig! Var är logiken liksom??? Detsamma gäller då förstås vid tidsbokningar - om en patient ska till två olika instanser, skickar läkaren remiss (papperslappar, helt enkelt) dit patienten ska. I mitt fall har det alltså krånglats vid röntgen och Sahlgrenska. Två gånger. Men då klurar jag på -varför kollar inte läkaren/sköterskan eller vem tusan som nu ordnar med patientens väg till tillfrisknande, tiden till kirurgen först? (eller vart man nu som patient ska) INNAN man bokar tid hos röntgen?! Ja jag vet att jag är lite väl avancerad nu, men jag har liksom inte så mycket nytt att fundera på när jag trallar runt här hemma så att förbättra systemet och logistiken kring patienthanteringen känns som ett lagom kul projekt :-P Trots allt ska jag väl få träna på mina informatörskunskaper när tillfälle ges kan jag tycka *lol*

Nu ska jag skriva ett till inlägg och berätta hur jag mår!
Ciao bambinos :-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar