torsdag 13 september 2012

3 veckor post-op

Dagarna rusar verkligen iväg, håret växer som ogräs och snart märks det knappt att jag varit med om en rejäl operation i skallen.

Många undrar om jag mår bra igen, dvs inte har ont i kroppen längre men tyvärr går det inte så snabbt att återfå funktionerna. En av kirurgerna sa att det kan ta uppemot tre månader innan nerverna återfår kontakten. Det som nu sker är att flödet har kommit igång i hjärnan och ryggmärgen vilket förhoppningsvis ska få cystan att kollapsa. Men om och när den gör det, är det ingen som exakt vet. Även om jag gått relativt kort tid ("bara" 2,5 år) med mina problem i armar och nacke, så är cystan så pass omfattande och har ju mosat sig fram så jag kommer bli så glad och tacksam för varje funktion i kroppen som återkommer!

Innan operationen började jag få problem med att svälja och dricka, vilket varit rätt jobbigt. Sätter ofta dryck i halsen, och får verkligen vara lite försiktig med vad jag dricker, och framförallt tugga ordentligt. Ingen rolig funktion att missta, så jag hoppas verkligen det är en av de första positiva framgångarna som visar sig :-)

Tidsmässigt har jag fått följande info:
Läkning av såret, inifrån och ut: 6-8 veckor.
Bilförbud (köra): 4 veckor (vilket snart är avklarat, fast jag går lite på känsel, är fortfarande seg med att vrida åt sidorna).
Återbesök (för studien): 7 veckor
Återbesök kirurg: 12 veckor. Då ska jag ha gjort en ny MR, så de ser om cystan har minskat.

Om cystan inte har minskat nämnvärt, blir det nog steg 2, dvs att tömma den på vätska. Låter inte vidare trevligt så vi hoppas den börjat kollapsa. Även om jag inte har stoppet kvar uppe i nacken, förmodar jag att restriktionerna i såna fall kvarstår precis som för de som endast har ryggmärgscysta: inga tunga lyft, inte anstränga ryggen för hårt, för då kan cystan fortsätta utvidgas.

Har fortfarande enormt svårt att sova om nätterna, om detta beror på adhd-problematiken, eller Chiarin, verkar ingen direkt veta. Ska därför avvakta tills återbesöket, och om det inte blivit bättre tills dess kommer jag kontakta vuxenpsykiatrin för råd. Det tar på krafterna att inte kunna somna, men jag har slarvat med vitaminer och mineraler över sommaren så egentligen är det väl bäst och börja med dem så borde jag märka resultat före återbesöket som sagt.

Har i alla fall varit ute och gått ner än någonsin efter operationen, det är verkligen skönt att känna hur det gör gott i kroppen. Tyvärr är jag liksom lite för slö så det pågår ett mindre krig inom mig. Må friluftslivet vinna! ;-)

Här är min senaste bild på ärret!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar