söndag 13 maj 2012

Posterior fossa Chiari decompression

Japp! 
Där har ni namnet på den typ av operation som jag ska göra i september. Tänkte jag skulle berätta lite mer vad jag har hittat kring Chiari dekompression.


Neuros.net förklarar ingreppet så här: 
Posterior fossa decompression operation utförs på fullvuxna Chiari missbildningspatienter för att skapa mera utrymme för lillhjärnan och lätta trycket på ryggraden. Det kirurgiska ingreppet innebär att man gör ett snitt baktill i huvudet och avlägsnar en liten bit av skallens nedre del (och ibland en del av ryggraden) för att korrigera den irreguljära benstrukturen. Magnus Tisell heter min kirurg på Sahlgrenska neuromottagningen och han planerar att göra som ovan nämnda procedur, dock kommer han nog avlägsna delar ur C1 dvs översta kotan på ryggraden. Han planerar även att operera in ett dränage samtidigt på mig, för att försöka undvika att jag råkar ut för spinalvätske-läckage. Det innebär att spinalvätskan helt enkelt läcker ut genom operationssåret. Det kan göra att det dels blir en bula i nacken, eller så rinner det helt enkelt ut genom såret, jag läcker! Hehehe....Var redo med tussar!

Det medför så klart en del risker med att opereras i skallen, men jag ska kolla upp detta ordentligt med neuro-mottagningen för att inte oroa mig för mycket. Man kan ju avlida av ett vanligt skärsår om man har otur, så i rent medicinskt syfte infogar jag följande fakta kring operationen.
Även om majoriteten av patienterna klarar sig undan de flesta komplikationer, finns det dock en risk för att följande kan inträffa:
 • Stroke eller blödning
 • Tetraplegi (förlamning av armar och ben)
 • Infektion
 • Meningit (detta kan bero på infektion, men är oftare en kemisk eller "aseptisk" meningit, som lägger sig med tiden och steroid medicinering)
 • Kramper
 • Nedsatt tal (dysartri)
 • Minnesförlust
 • Kognitiv nedsättning (problem med själva tänkande)
 • Svälja nedskrivning
 • Balansproblem
 • Hydrocefalus (vätskeansamling i huvudet kräver en shunt)
 • Domningar i huden runt hårbotten snittet
 • Huvudvärk (dessa brukar lösa efter ett par veckor efter operationen, men kan pågå längre)
 • Kosmetiska problem (ärret kommer att sträcka sig ett par cm under hårfästet)
 • Död


Hur genomförs en Chiari dekompression?

Före operation tvättas patienten med klorhexidin (antiseptisk) schampo. Man äter eller dricker inte något 6-8 timmar innan operationen.

Anestesi-och Förberedelse

Narkos ges och ett andningsrör (endotrakeal) sätts in. Intravenös antibiotika och dexametason (steroider som minskar vissa typer av hjärnan svullnad och skyddar hjärnan och ryggmärgen från skada) ges. 
Patienten kommer att placeras nedåt på operationsbordet. Medicinering ges i vaderna för att minska risken för blodpropp i benen (djup ventrombos). En del av håret på baksidan av huvudet rakas, och huden rengörs med antiseptisk lösning. Lokalbedövningsmedel och adrenalin injiceras sedan in på det föreslagna snittstället.

Kirurgiskt ingrepp

Ett mittlinjesnitt görs på baksidan av huvudet, som sträcker sig ner till övre delen av halsen. Snittet är ca 5 eller 6 cm långt. Musklerna som är knutna till baksidan av skallen och ryggradens ben flyttas/säras. Ett litet fönster av ben (ca 2,5 cm diameter) tas sedan bort från basen av min skalle med en fin höghastighetsborr. Detta är en del av skallbenet och foramen magnum (nackhålet). Detta ger lillhjärnan mer utrymme, och expanderar hjärnstammen. Eftersom ett tonsillsdiskbråck ofta sträcker sig genom ryggmärgskanalen som bildas av den första nackbenet (halskotan, C1), tas den bakre bågen av C1 också bort.

I många fall är ovan nämnda procedur tillräckligt och inget ytterligare krävs. Snittet stängs sedan med klammer eller stygn. Operationen tar vanligtvis cirka 2 timmar. 


Rekommendationerna som följer varierar förmodligen mellan sjukhusen, liksom olika länder.
Vad händer härnäst?

Neurologisk Observation

Direkt efter operationen förflyttas man till uppvakningsavdelningen. Där övervakar sjuksköterskorna ens arm-och benstyrka, samt andning, blodtryck och hjärtfrekvens. När man är mer vaken och stabil förflyttas man till neurokirurgiska enheten där ens tillstånd kan övervakas noggrant för cirka 24 timmar. De första 24 timmarna efter operationen är risken som högst för post-operativ blödning. Blodtrycket kommer att hållas under kontroll och när man är vid full medveten och helt stabil, flyttas man till ett eget rum.

Postoperativ smärta och illamående

En dov huvudvärk är vanligt, och de flesta patienter upplever betydande smärta och stelhet i nacken efter en Chiari dekompression. Halssmärtan beror på den kirurgiska flytten av musklerna på baksidan av ryggraden, och kan ta ett antal veckor (eller ännu längre) att slippa. Illamående och kräkningar kan förekomma.

"Sårvård"

Snittet kommer att täckas med ett förband/bandage. Såret kontrolleras, rengörs och åtgärdas 3 eller 4 dagar efter operationen. Klamrarna avlägsnas vanligtvis 7 eller 8 dagar efter operationen. Såret måste hållas torrt under de första 2 veckorna efter operationen. Dropp ges under ett par dagar.

Övrigt

 • Tiden på kirurgin kan vara olika för varje patient, men vanligast stannar man 3-5 dagar.
 • Tvätta håret rekommenderas ungefär två veckor efter operationen. 
 • Man kan återuppta lättare arbete runt huset och ett milt träningsprogram så snart det passar. 
 • Hur snabbt man kan återgå till arbetet beror på vilken typ av jobb man har. 
 • Drick alkohol med måtta (inga problem!)
 • Man kommer att behöva ta det lugnt i 6-8 veckor.
 • Försök utför en timmes enklare motion, som promenader, varje dag.
 • Återbesök efter 6-8 veckor till din neurokirurg.
 • Man ska inte köra ett motorfordon, använda tunga maskiner eller återgå till arbetet innan neurokirurgen ger klartecken.

Uppföljning:

Neurokirurgen kommer att se över en 7-8 veckor efter utskrivning, eller tidigare beroende på situationen. Det blir flera återbesök för kontroll av medicinering och operationssåret. Vid behov kan även MR utföras. Man behöver extra tid för återhämtning och bör därför arbeta långsamt och försöka att sakta öka ens fysiska och mentala tolerans. Lyft över 2-3kg undviks under de första två eller tre månader. Bilåkning på egen hand rekommenderas inte de första fyra veckorna då nacken är relativt stel och påverkad efter ingreppet. Helst ska man undvika bilåkning första två veckorna.

Förbandet kan tas bort en vecka eller så senare. Vanligtvis avlägsnas klamrarna inom 7-8 dagar efter operationen. Man kan duscha och försiktigt tvätta håret med schampo, men bör hålla såret torrt under de första 2 veckorna efter operationen.

Vad är "normalt" efter en Chiari dekompression?

Följande är vanliga problem som många patienter, och brukar inte betyda att något allvarligt är fel:
 • Huvudvärk: Dessa förekommer oftast varje dag i viss utsträckning, och kan kvarstå under ett antal veckor. De kommer att förändras i deras läge, karaktär och svårighetsgrad som benet läker och hårbotten nerverna regenererar.
 • Nacksmärta: detta är den vanligaste och besvärande symptom efter en Chiari dekompression. Det svarar oftast anti-inflammatoriska mediciner och små doser av muskelavslappnande läkemedel, och tenderar att nöja sig med tiden. Varsam fysioterapi börjar 4-6 veckor efter operationen kan vara fördelaktigt.
 • Domningar: detta är vanligt, och uppstår eftersom nerverna i huden har skurits. Området av domningar minskar vanligen under veckor till månader, men ibland försvinner det inte helt och hållet.
 • Koncentration: det är oftast nedsatt i veckor till månader efter kraniotomi. Det är vanligt att få svårt att fokusera på uppgifter, vilket gör att man kan behöva att läsa information flera gånger för att behålla den. Dessa symptom brukar bli bättre med tiden.
 • Emotionell instabilitet (labilitet): man kan uppleva irritation, depression, gråtattacker, ångest och känslighet för ljud eller människor i trånga platser. 
 • Trötthet och trötthet: dessa är mycket vanliga, och förbättras gradvis.


"Zipperhead", ett smeknamn för Chiari opererade


Vad är prognosen?

Det främsta syftet med operationen är att förhindra pågående försämring.

De flesta patienter (ca 80%) upplever en signifikant förbättring i deras huvudvärk och/eller nacksmärta efter operationen.


Information hämtat från precisionneurosurgery


Eftersom jag även får reflexologisk behandling hoppas vi att cystan kommer att gå upp i rök och att den inte har skadat några av nerverna ;-)
Funderar även på att klippa håret kortare och kortare, för att liksom mentalt förbereda mig. Vore väl coolt??? Jenny "Zipperhead"! 

7 kommentarer:

 1. oj vilken info....du har inte sett någon bra info om SM??

  SvaraRadera
 2. Jessica, från de länkar jag har hittat om Chiarin finns det oftast info om Syringomyeli eftersom de brukar höra ihop. Men jag ska se vilken sida jag tycker ger bäst info om syringomyeli. Har ju skrivit en del om det om du kollar i menyn på höger sida. Mailar dig ;-)

  SvaraRadera
 3. Hej

  Råkade hamna på din blogg och läste att du ska bli opererad av Magnus Tisell på Sahlgrenska. En mycket kunnig kirurg och empatisk människa.

  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad roligt att du hittat hit, som opererats av just Magnus! Han gav ett stabilt intryck direkt, även om jag nog önskade att vi hade fått lite mer tid på oss hos honom. Vi har väl upplevt att vi (jag och maken dvs) inte hunnit prata med läkare/kirurg och fått info om dessa diagnoser, men Magnus som sagt gav ett gott intryck direkt så nu längtar jag tills vi ses nästa gång :-)
   Du har inte möjlighet att maila mig kan jag ev ställa lite frågor kring din operation? jensten(at)telia.com är min adress!
   Och, Välkommen åter till min blogg :-)

   Radera
  2. Hej! Min dotter är opererad av Magnus Tisell. Han och kollegerna rädddade livet på henne. Mycket sympatisk och skicklig läkare!

   Radera
 4. Hittade hit till din blogg, väldigt bra information. Mer än vad man fått av läkaren tycker jag. Känns lite bättre nu inför min operation nu till veckan. :) har det blivit bra för dig efter operationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marina, tack så mycket för din kommentar, det värmer extra mycket om jag lyckas ge indirekt råd och stöd inför en operation. Eftersom jag gick väldigt länge med symptom utan att läkaren visste vad som var fel, har mina besvär vad gäller nervsmärtan, domningar etc blivit bestående. Däremot släppte blixthuvudvärken som kom i samband med hosta, nysningar etc. Jag vet en del som blivit bättre från huvudvärk osv. Om du kollar min länksida, är du välkommen till Facebook grupperna för Chiari drabbade :-) Lycka till!

   Radera