söndag 13 maj 2012

Informativ film om Chiari dekompression *Obs! Inget för operationskänsliga!*

Har vågat börja kolla på Youtube efter operationsfilmer av Chiari dekompression av skallen. Denna film är dessutom knyten till Sverige eftersom sjukhuset som utför operationen heter Swedish Covenant Hospital, som byggdes på 1880-talet av Missionskyrkan i Chicago. Videon visar kortfattat hur de kirurgiskt utökar utrymmet för lillhjärnans tonsiller. Se och...nja inte njut direkt ;-)2 kommentarer:

  1. Vilken bra film! Spännnade att se hur det ser ut och vad dom gör, fast jag fattade inte riktigt vad det var dom sydde fast ca 1min och 57 sek in i filmen? Såg ut som en gul tjock mask?! Men som sagt SPÄNNANDE!!!

    SvaraRadera
  2. Ja jag tycker det är toppen att hitta filmer på Youtube, det är ju trots allt läkare som filmat osv. Nu har jag svar på din fråga om "masken"!

    Emelie som opererat sig hjälpte mig: "Det är ett sätt att vidga det yttersta hårda lagret av hjärnhinnan (duran). Det räcker oftast inte att bara ta bort ben, utan oftast behöver även hjärnhinnan vidgas. De skär då upp duran antingen bara rakt eller som ett Y. I hålet syr man in en bit antingen syntetmaterial eller naturligt material. På mig sydde man in en bit från en kossas hjärtsäck. Det är runt denna bit som det kan läcka ut vätska (läckage)".

    På mig trodd kirurgen att han sätter in ett dränagerör direkt för att undvika läckage, då det kan bli riktigt jobbigt och då åker jag på en till operation. Vore väl skönt att minimera intrånget i skallen så mycket som möjligt ;-)

    SvaraRadera