tisdag 29 maj 2012

Dagarna trallar på, minsann!

Så var en ny vecka påbörjad och som vanligt har jag fått sitta i telefonen några gånger. Så pass att den bärbara verkar ha brakat ihop av all överbelastning hihi :-)
Har idag kollat upp en del saker, dels har jag återigen snackat med vännerna på neurologen i Skövde *ler*, och nu begärt en remiss med tillhörande intyg om att en bukplastik är av medicinskt syfte och till fördel för min syringomeyli efter operationen. Dock har läkaren inte hunnit läsa mitt personliga brev, så någon uppdatering av min journal har det inte blivit.

Nästa samtal gick till Försäkringskassan där jag kollade om reglerna för Tillfällig föräldrapenning gäller vid vård av anhörig, vilket fanns för ett par år sedan. Men så är det inte längre, nu kan maken endast få ersättning den tid då han lämnar/hämtar barnen på förskolan vilket i praktiken inte innebär att jag får ha honom hemma hela dagen. Jag tror ändå efter goda återhämtningsnyheter från en tjej på min Chiari-sida på Facebook, att det kommer gå bra för mig och att två veckors sjukhusvistelse främst är en standard och som helt och hållet beror på hur jag mår och funkar. Nu fick hon i och för sig inget dränage inopererat, vilket jag förmodligen kommer att få, så det kan ju vara en av anledningarna att jag blir kvar lite längre.

Ringde en sväng till försäkringsbolaget då jag läste att de som varit sjukskrivna mer än 30 dagar får ett engångsbelopp utskrivet men givetvis var det nya regler som börjar gälla från 1 juli, och endast nya registrerade skador efter det datumet. Så typiskt! Några extra kronor i kassa är alltid välkommet, och det vill jag starkt påpeka: kolla NOGA vad som står på din eventuella Sjukdom- och olycksfallsförsäkring! Flera bolag godkänner inte Chiari-missbildningen eller syringomyeli som sjukdomar, däremot om man har en tilläggsförsäkring kan det ljusna vad gäller ersättning vid sjukhusvistelse (jag får 250 kr! Ta det i 14 dagar :-)), eller utebliven inkomst (även a-kassa, 1000 kr extra per månad under max 3 år). Dessa regler gäller för Trygg-Hansa och de är snabba med att betala ut ersättning samt förklara hur det ligger till, även om jag anser att det är bra dumt att inte sjukdomar som Chiari eller Syringomyeli godkänns då det liknar MS i många fall. 

Sista samtalet gick till Barnhabiliteringen och nu äntligen ska vi få komma till dem i slutet av juni, har vi tur hinner vi få lite tips från dem hur vi kan förenkla sommarlovet för dottern. Det är inte lätt att planera och bygga en strategi för att hennes vardag inte ska bli jobbig eftersom hon föredrar rutiner och roliga saker att hitta på! Men det kommer nog bli att vi ordnar en tavla med bilder (har därför köpt en laminatmaskin!) där hon får välja mellan några få alternativ varje dag eller kvällen innan så jag hinner förbereda. Som sagt, det får jag fundera lite mer på för jag ska ju få tummen ur att plasta in bilderna med ;-)

Hur mår jag annars då? 
Jag måste säga, jag känner mig ödmjuk inför invånarna i denna lilla kommun! I helgen spelades det klassfotboll och eftersom maken tills nyligen varit fotbollstränare kom det fram några fotbollsmammor och pappor och frågade hur jag mår. Tycker det är svårt att svara, för ja det syns ju kanske inte utanpå hur skadad ryggen är. Det märks nog mest att maken får springa och jaga sonen och hjälpa mig lyfta tunga saker osv, för det har vi blivit lite mer ordentliga med nu på kvällar och helger då han är hemma att han har yttersta ansvaret för lillgrabben. Men jag tycker ändå inte jag är helt passiv heller, det blir en hel del städning och fixande på andra vis för min del. Jag försöker planera och även laga mat, om jag inte är helt orkeslös förstås. Sen skjutsar jag de små till skola/förskola och det är på sitt vis ansträngande.

Men åter till frågan hur jag mår, och nja det har varit några "vanliga" dagar, dvs sedvanlig avdomnad i vänster arm/övre bålen och stel/värk i ryggen/nacken. Däremot är orkesnivån förändrad, så jag orkar inte flänga runt en massa. Därför fick jag och lilleman gå hem från klassfotbollen efter 4 timmar och väl hemma slängde vi oss i sängen och sov över två timmar! Har haft lite besvärligt med nattsömnen, vet inte om jag slarvat för mycket med mina kvällsmineraler eller om det bara är värmen. Men sovit dåligt har jag gjort några dagar så idag var jag inte alls på humör att göra en massa (det blev "bara" några samtal). Huvudet värkte med, så jag förstod nästan direkt att det var en mulen dag. Märkligt att kroppen kan känna av väderanspänningar så? 

Eftersom jag försökt att få bli opererad så snart som möjligt, vet vi å andra sidan att chansen är minimal att det blir före september. Så jag har väl mer eller mindre börjat tänka "skit samma, nu ska vi ha så roligt som möjligt i sommar med familjen!" och sen tänker jag försöka kombinera lugn och ro med en massa skoj för barnen, så idag bokade jag en stuga på Skara Sommarland för att uppfylla tjejernas önskan. Lite senare i juli ska de även åka till Liseberg med farmor och faster plus kusinerna, vilket vi haft som tradition senaste 5-6 åren. Då åker maken själv med dem, igår bestämde jag att de får det roligare och mycket lugnare ifall inte lillebror följer med dem och sätter käppar i hjulen för de andra ;-) Det ska nog bli skönt att vara själv med honom två dagar, vi brukar få dagen att gå och sen gillar vi ju att vila båda två :-D

Idag försökte jag mig på att fixa en "krisfrisyr", det var min väninna som sa att så kallas den frisyren som alla tjejer har nu för tiden! Den är rätt enkel faktisk, håret på sidorna rakas och sen ser de ut som Danny uppe på skallen :-P En frilla som nästan halva byn snart har skaffat.
Nu har jag ju inte håret lika rakt som Danny direkt, utan mer småkrullig och väldigt burrigt. Men desto roligare att själv stå och försöka ansa det med hårtrimmer och sax, hahaha!
Resultatet blev nog rätt okey, jag var lite försiktig med att raka på sidorna men jag tror att jag vågar mig på det tillslut. Tanken är att liksom förbereda mig på att vara mer eller mindre rakad i nacken, så att klippa det kortare med trimmern är en bra början!

Så där, nu har jag väl uppdaterat lite lätt sedan i onsdags, har väl inte skrivit så mycket om vad vi gjorde i helgen men klassfotbollen upptog ju hela lördagen så efteråt tog vi det bara lugnt hemma och gjorde inte många knop. Söndagen blev en sväng till grannstaden för att handla och då fick sönderbrända dottern (spelade utan solskydd på klassfotbollen :-/) passa på att bada och busa med sin bästis från Karlstad :-) På kvällen blev det en tur till svärfars där vi njöt av vädret och tystnaden ute på landet, just nu känns det ju inte helt kört att någon gång kunna bo där trots min cysta, så det hoppas vi på :-)

På torsdag ska jag till reflexologen igen är det tänkt och dagen efter är det tydligen någon som fyller år så vi tänker nog försöka att inte boka så mycket till helgen.
Glömde skriva om min allergi förut men det verkar som den lugnat ner sig senaste dagarna, vilket är väldigt märkligt med tanke på den mängd pollen som cirkulerar i luften!
Så jag får väl tro att mitt homeopatmedel börjat göra god verkan i tarmen :-) Det vore sannerligen nice! 

PS: Kolla noga under mina inlägg så ser ni olika små boxar som går att kryssa i, de är snabbalternativ för "Reaktioner" för att gradera vad *DU* tycker om mitt inlägg  så snälla -fyll gärna i dem även om du inte vill lämna en hälsing! :-D

1 kommentar: